WiK #009 – …hoger dan ooit

Voor de verandering neem ik dit bericht integraal over. Er is niets aan toe te voegen:

CO2 in atmosfeer hoger dan ooit

De uitstoot van CO2, en daarmee de concentratie van het broeikasgas in de atmosfeer, blijft stijgen. Het maandelijkse gemiddelde niveau van CO2 in de atmosfeer heeft voor het eerst in de geschiedenis meer dan 420 deeltjes per miljoen (ppm) bereikt. De waarnemingen zijn gedaan door  het Mauna Loa Observatorium in Hawaii.  

De extra CO2 komt vooral in de atmosfeer door de verbranding van fossiele brandstoffen over de hele wereld en is een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. CO2-niveaus schommelen in de loop van het jaar, met hoogtepunten rond het late voorjaar. Dat komt door de seizoenen op het noordelijk halfrond. Als de noordelijke zomer aanbreekt, onttrekt de toegenomen plantengroei veel koolstof aan de atmosfeer, waardoor het niveau daalt. Maar de uitstoot van het vervoer, de industrie, de elektriciteitsproductie en andere bronnen zoals ontbossing hebben sinds het midden van de 19e eeuw het hele jaar door enorme hoeveelheden CO2 uitgestoten, waardoor de koolstof in de atmosfeer in de loop der tijd dramatisch is toegenomen.

Hoogste niveau sinds begin van de metingen

De hoogste maand van vorig jaar noteerde 419,13 ppm. Twintig jaar geleden bedroeg de hoogste stand van het jaar 375,93 ppm. In 1958, het eerste jaar dat wetenschappers CO2-gegevens begonnen te verzamelen op Mauna Loa, bedroeg het hoogste niveau van het jaar slechts 317,51 ppm. De concentratie van CO2 neemt ongeveer 100 keer sneller toe dan in de geologische geschiedenis. In het laatste rapport van het IPCC wordt opgemerkt dat kooldioxide afkomstig van fossiele brandstoffen en de industrie goed is voor 64 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Nog eens 11 procent is afkomstig van de uitstoot door landgebruik en bosbouw. De resterende uitstoot is afkomstig van enkele andere broeikasgassen – waarvan sommige zelfs krachtiger zijn dan CO2 en ook een stijgende tendens vertonen.

Ook methaan concentratie neemt toe

Methaan, een gas dat meer dan 20 keer zo sterk is als CO2 als het op opwarming aankomt, bereikte onlangs 1908,9 deeltjes per miljard (ppb), tegen ongeveer 1640 ppb in het begin van de jaren tachtig. Stikstofoxide, een broeikasgas dat honderden malen krachtiger is dan CO2, bereikte onlangs 335,2 ppb, tegen ongeveer 316 ppb twintig jaar geleden.

Bron (klik op het plaatje):

Duurzaamnieuws

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *