WiK #008 – Klimaatklappers

Ik hoor de laatste tijd steeds vaker dat ‘we meters moeten maken!‘ Volgens mij bedoelt de spreker dan dat we nu eíndelijk echt eens méér moeten gaan dóen voor de verduurzaming. Genoeg gepraat. Bijvoorbeeld door nu als het even kan eindelijk eens over te stappen op een hybride warmtepomp. Niet heel duur, en er is ook nog subsidie voor, dus wat let je. Je bespaart tot wel 60% op je aardgasgebruik, dus goed voor het milieu én goed voor je portemonnee en óók nog een mooie daad tegen Poetin en dus voor Oekraïne. Win-win-win. Hup, meters maken!

Ik ben het er mee eens. Maar als je nog meer en nog sneller meters wil maken heeft Milieucentraal nog een paar mooie Klimaatklappers voor ons. Kijk maar:

Bron: www.milieucentraal.nl

Ik heb het even nagerekend. Niet mijn sterkste punt, maar ik denk dat het klopt.

Hoe verhoudt dit plaatje zich tot de besparingen met een hybride warmtepomp? Volgens Milieucentraal kun je met een hybride pomp 60% aardgas besparen. Voor een gemiddeld  gezin komt dat overeen met ongeveer 1260 kilogram CO2-uitstoot per jaar. Onder dit plaatje staan ook zes ‘klimaatklappers’ waarmee je veel CO2-uitstoot kunt besparen. Dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot die je met een hybride pomp kunt vermijden kun je dus min of meer ook besparen door:
1. Niet meer te vliegen (1400 kilo CO2)
2. 20% minder spullen en kleding te kopen (1300 kilo CO2)
3. Je autogebruik halveren (1150 kilo CO2)
4. Voeding: vegetarisch, lokaal, minder (1000 kilo C02)*
5. Huis isoleren en energie besparen (1570 kilo CO2)*
(* mijn schatting)

De eerste vier acties houden vooral in dat je iets niet of minder doet. Je hoeft dan dus niets te kopen en niets te doen. Meters maken met niets doen! Less is more :). En in de tussentijd nadenken of je die hybride warmtepomp écht wel nodig hebt. Ze schijnen trouwens niet aan te slepen te zijn.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *