WiK #007 – Van het gas af dus…

Tja, wat tientallen jaren een moeizaam debat was (wel of niet van het gas af, zie blog #006 nog!) lijkt in één klap voor iedereen duidelijk. Een klap die nota bene door Poetin werd uitgedeeld. Het isolatiemateriaal en de warmtepompen zijn niet meer aan te slepen sinds de Russen Oekraïne zijn binnengevallen (eind februari) en de verontwaardiging daarover in vele landen, ook in Europa, groot is. Een reeks van gebeurtenissen (daarvoor en daarna) hebben een enorme stijging van de gasprijzen getriggerd. En precies die prijsstijging – en de verwachting dat die niet meer zal dalen naar het oude niveau – maakt dat de gasconsumenten (huishoudens, bedrijven) in actie komen. Voor economen is dit logica, voor wereldverbeteraars weer een lesje: je gedrag aanpassen om mogelijk rampen in de toekomst te voorkomen is voor de meeste mensen veel moeilijker dan je gedrag aanpassen voor een probleem in het hier en nu. ‘Het hemd is nader dan de rok’. Ik hoop op een duurzame vrede voor Oekraïne en de rest van de wereld.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *