WiK #005 – Kernenergie dan maar?

Tijdens een discussie in de Castricumse gemeenteraad over de Regionale Energie Strategie (sept. 2020) kwam de meerderheid van deze raad tot de conclusie dat kernenergie óók een plaats verdient in deze strategie. Dat bleek een hele effectieve steen in de vijver. Want ruim een jaar later had kernenergie een plaats veroverd in het coalitieakkoord  van het nieuwe kabinet Rutte IV. Waar een klein dorp groot in kan zijn, zal ik maar zeggen. Maar de klap op de vuurpijl volgde gisteren toen ik in mijn kenniskringen uit onverwachte hoek hoorde zeggen dat kernenergie als optie voor verduurzaming bespreekbaar moet kunnen zijn. Is dat zo?

De raad van Castricum spreekt….

Inderdaad alles is ‘bespreekbaar’ en dat helpt ook enorm om de gedachten te ordenen. Bij dezen. Het argument vóór kernenergie is dat het amper CO2 uitstoot (anders dan fossiel), amper ruimte in beslag neemt (anders dan windmolens en zonnepanelen) en dat het ook nog eens lekker veel energie produceert! Met twee van die centrales kom je in NL al een heel eind, zeggen ze. Tel uit je winst! Wat houdt je tegen?

Wat mij tegenhoudt om hier in te geloven is dat (a) kerncentrales nog steeds ellendig afval produceren; (b) kerncentrales nog steeds enorm veel veiligheidsmaatregelen nodig hebben waardoor ze kwetsbaar en erg duur worden; (c) kerncentrales technisch complex zijn en daardoor grootschalig zijn en nóg duurder worden; (d) kerncentrales omdat ze zo duur zijn alleen maar in handen van grote industriële partijen kunnen worden uitgevoerd wat grote afhankelijkheden schept en controle bemoeilijkt; (e) kerncentrales brandstof gebruiken die beperkt voorradig is op de wereld dus toch weer niet duurzaam zijn en tot slot dat al deze gegevens maken dat (f) kerncentrales tot nu toe -behalve heel veel geld- ook heel veel tijd kosten (minstens 20 jaar) om operationeel te krijgen. En daar moet je dan nog bíj bedenken dat ál die tijd en ál dat geld dan niet gebruikt wordt om te investeren in het verminderen van ons energieverbruik en opwekken van duurzame energie zónder de genoemde nadelen. Pleiten voor de inzet van kernenergie is pleiten voor het voor je uit schuiven van oplossingen en vergroten van de problemen van onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst. Tel uit je verlies! Dát houdt me tegen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *