WiK #004 – De beste wensen..

Jeetje, toen was het opeens 2022…! Nou ‘de beste wensen’ hoor. Daar zeg je wat….
Wat kunnen we ons het beste wensen? Dat begint een behoorlijk lijstje te worden. Hebben we het nog wel eens over 😉.

Omdat kernenergie opeens weer de krantenkopen haalt viel mijn oog in de kerstvakantie op een bespreking in Trouw van de titel Meer dan elektriciteit en waterstof – onze energievoorziening in 2050. Dát boek wilde ik wel bestellen en zodoende kwam ik terecht op de site van Eburon, waar mijn andere oog viel op een andere titel nl. Stralingsverwarming – gezonde warmte met minder energie. Dat klinkt zéker als een beste wens, dus dat en twee andere boeken tóch besteld (daar wou ik eigenlijk mee stoppen, maar ja, bóeken!) en vanochtend hingen ze gedrieën aan de deurknop.

In dat warmte-boek ben ik meteen begonnen. Want warmte is, zeg maar, écht mijn ding. Dit najaar heb ik een mooie training voor ‘begeleider buurtwarmte’ gevolgd  van Energie Samen. Dat gaf al de nodige inspiratie over hóe we voor de verwarming van huizen en buurten van het aardgas af kunnen. Maar zeker nu de buiten-unit van mijn warmtepomp sinds een week in storing staat – en ik nu écht ‘all electric’ stook en daarom de boel maar op 18° heb gezet- denk ik veel aan warmte.

Het boek is een pareltje. Ik zit weer even in de schoolbanken en krijg uitgelegd wat warmte ook al weer is, hoe het werkt met geleiding, convectie en straling. Dat we onze huizen tegenwoordig op ongeveer de stomst denkbare manier verwarmen en dat we met een kwart van de energie die we daar nu voor gebruiken toe zouden kunnen. Zonder gas ook. Zonder houtstook. En als het écht moet zonder warmtepomp. De beste wensen!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *